Vastuullisuus

My story

Olen tarttunut haasteeseen vaikuttaa omilla teoillani siihen, että tämä maailma on hyvä paikka olla ja  elää myös tulevaisuudessa. Olen elänyt tähtihetken vastuullisen matkailun asiantuntijana;
olin ehdolla vuoden 2017 Suomen vastuulliseksi matkailutoimijaksi ja pääsin finaaliin asti. Muina finalisteina olivat Finnair ja Helsingin Satama. Finnair voitti.

Nyt haluan edistää myös uudistavan matkailun (regenerative tourism) mukaista tekemistä.

Paljon oli tapahtunut ennen lokakuun 2017 Travel Gaalaa.

Minä heräsin vastuullisen toiminnan tarpeellisuudelle reilusti yli parikymmentä vuotta sitten.  Olin tehnyt viisi vuotta töitä Aurinkomatkojen ulkomaan kohdeoppaana ja kohdepäällikkönä ja nauttinut matkailun iloisesta tunnelmasta.

Tarkkailin tilannetta Espanjan lomakohteissa ja tajusin nuorena alan ammattilaisena, että meillä on iso vastuu – vastuu siitä, että meidän lapsetkin saavat viettää huolettoman ihania lomia puhtaassa luonnossa, syödä hyvää paikallista ruokaa, uida kirkkaissa vesissä ja hengittää raikasta ilmaa.

Mood of Finland sitoutuu vastuulliseen toimintaan

Tekemisen taustalla vaikuttaa ajatus siitä, että me teemme valintoja, joilla on vaikutusta paremman tulevaisuuden varmistamisessa tuleville sukupolville. Olemme sitoutuneet uudistavan matkailun periaatteeseen etsimällä mahdollisuuksia jättää vieraillun paikan paremmaksi käyntimme jälkeen.

Mood of Finlandille on myönnetty ulkopuolisen auditoinnin tuloksena Biosphere-sertifikaatti osoituksena vastuullisesta toiminnasta (26.10.2020) ja Sustainable Travel Finland merkki:

”Mood of Finland Oy täyttää kaikki Sustainable Travel Finland –merkille asetetut kriteerit ja Sustainable Travel Finland –merkin käyttöoikeus on myönnetty osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen (26.11.2020).”

Ekologiset valinnat rasittavat mahdollisimman vähän ympäristöä ja kuluttavat vähän luonnonvaroja.

 • Voit osallistua hyvän tekemiseen ja ostaa meiltä palveluja materian sijaan (mm. Rakkauden Metsä).
 • Luonto on antanut meille kaikille paljon. Meidän kanssa voit nyt olla mukana tekemässä hyvää mm. istuttamalla Rakkauden puun ja ostamalla todistuksen, josta maksamme 10€ Luonnonperintösäätiölle (ikimetsien suojelu ja soiden ennallistaminen).
 • Haluamme tukea luonnon monimuotoisuuden säilymistä myös omin toimin: vuonna 2021-22 kitkemme Lopen Rakkauden Metsästä vieraslajin (jättipalsamin) talkoilla.
 • Rakkauden Metsä- todistukset ja magneetit tehdään Suomen Lapissa käsin tehdylle paperille.
 • Kutsumme Sinut mukaan hyvin suunnitelluille retkille, joissa arvostetaan luontoa ja saat osallistua kokemuksen sisältöön.
 • Luonnossa liikkuessa ohjaamme Sinut kulkemaan merkityillä reiteillä.
 • Retkillä tarjoilemme eväät kestoastioista ja muistutamme sinua oman juomapullon ja joskus mukin mukaan ottamisesta.
 • Meidän retkillä roskat lajitellaan ja tuodaan pois luonnosta.
 • Kotitoimistossa lajitellaan biojäte, paperi, pahvi, muovi, lasi, metalli ja sekajäte.
 • Retkillä pääset liikkumaan yhdessä muiden kanssa; useimmiten kävellään, joskus melotaan tai pyöräillään hiljaisuutta kunnioittaen ja luonnosta eri aistein nauttien.
 • Kuljetukset järjestetään yhteiskuljetuksin, mahdollisimman paljon julkisia liikennevälineitä käyttäen.
 • Kaikki mahdolliset työmatkat tehdään maata pitkin, ensisijaisesti junalla.
 • Mood of Finland toimii myös Espanjassa ja sinne lennetään normaalitilanteissa 1-3 kertaa vuodessa. Työ- ja vapaa-ajanmatkat yhdistetään, ei erikseen lomalentoja.
 • Suosimme vaihtoehtoisia ja vähän päästöjä aiheuttavia energiamuotoja (kotitoimiston sähkösopimus on aurinkoenergiasopimus, autoon tankataan jätteistä tehtyä MyNeste -dieseliä).

Taloudellisesti kestäviä valintoja

 • Palveluja ostamalla tuet muidenkin yritysten toimintaa; esimerkiksi retkien aikana pääset maistamaan paikallisten tuottajien valmistamia juomia ja ruokia.
 • Tarjoamme opastustöitä myös muille ja maksamme TES:iä selvästi korkeampia ja reilumpia korvauksia.
 • Vaatteet teetetään suurelta osin käsityöntekijöillä ja hankitaan mahdollisimman lähellä valmistettuina.
 • Rakkauden Metsä – tulisija teetettiin Adventuristo – yrityksellä ja siitä maksettiin työ- ja materiaalit huomioiva reilu hinta (1900€ + alv 24%).
 • Jos hinta tuntuu sinusta joskus korkealta, kysy rohkeasti mihin hinta perustuu. Voit lukea aiheesta täältä: Hinnoittelu
 • Rakkauden Metsä – todistuksen hinta muodostuu siitä, että paperi tehdään käsin Lapissa ja jokaisesta todistuksesta maksetaan 10€ Luonnonperintösäätiölle.
 • Retkillä haluamme pitää ryhmäkoon pienenä.
 • Silloinkin, kun voisimme tuottaa palvelun itse, haluamme tarjota työllistymisen mahdollisuuksia muillekin.

Sosiaalinen ja kulttuurinen vastuullisuus näkyy toiminnassa paikallisuuden arvostamisena ja tukemisena

 • Meidän palveluja ostamalla tuet myös muita yrittäjiä, teemme yhdessä niin valmennus- kuin luontomatkailupalveluitakin.
 • Kun valitsemme retkikohteita, selvitämme olemmeko tervetulleita myös paikallisten puolesta, jotta Sinä voit kokea olosi kaikin puolin tervetulleeksi.
 • Annamme lupauksen siitä, että kohdatessamme hyvä mieli – hyvä moodi välittyy Sinulle.
 • Huolehdimme hyvinvoinnista riittävällä unella, tasapainoisella ruokavaliolla ja ulkoilulla.
 • Mood of Finlandin valmennuspäivät rytmitetään tauoin ja koko päivän valmennusten aikana mennään myös ulkoilemaan.
 • Palveluiden äärellä saat aina joskus mahdollisuuden nauttia myös luovista yllätyksistä kuten kitaransoitosta luonnossa
 • Kun ostat Rakkauden Metsä- todistuksen tai magneetin, tuet lappilaista yrittäjää (Paperivalo)  joka tekee paperin käsin ja olet mukana suojelemassa ikimetsiä.

Eettinen toiminta huomioi kaikki samanarvoisina

 • Tuotteiden tuotantoketjun eettisyys on varmistettu: emme teettäneet T-paitoja, koska emme löytäneet riittävän vastuullista vaihtoehtoa.
 • Olemme suomalais-espanjalainen perhe. Monenlaiset kohtaamiset ja eri maissa asuminen ovat avartaneet ymmärrystä ihmisten kohtaamisen osalta; jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen ja jokainen on tervetullut tekemään meidän kanssa.
 • Eläinten käytön suhteen palveluissa olemme tarkkoja eikä eläinten käyttöön perustuvia palveluita ole nyt ollenkaan tarjolla.
 • Jos huomaat jotakin, mikä ei mielestäsi vastaa antamiamme lupauksia esim. tasa-arvoisesta kohtelusta, niin  kerrothan siitä meille. Kannustamme puhumaan epäkohdista ja puutumme niihin mielellään.
 • Jos sinulla on jokin rajoite jonka ajattelet vaikuttavan osallistumiseen  (esim. liikuntarajoite, näkö-, kuulo- tai kehitysvamma), niin ota meihin yhteyttä ja etsitään ratkaisuja. Kehitämme palveluita mielellämme niin, että kaikki voivat osallistua.
 • On ollut hienoa tutustua Sanna Kalmariin, joka jakaa pyörätuolilla matkaavan kokemuksia   Palmuasema – blogissa
 • Hannu Virtanen-Medinalta ja puolisoltaan Raúlilta olen oppinut paljon LGBTQ – yhteisön huomioimisesta. Lue lisää We Speak Gay
 • Kirsi Suomi taas on laajentanut ymmärrystäni Saamelaiskulttuurista vastaamalla kysymyksiin ja tarjoamalla ajankohtaista tietoa. Voit lukea lisää aiheesta: Saamelaismatkailun eettiset ohjeet

Pidämme yllä turvallisuusosaamista ja olemme mukana vaikuttamassa

 • EA1 osaaminen, voimassa 16.05.2024
 • Matkailupalvelutuotteista on tuotekortit, joissa on riskianalyysi ja turvallisuussuunnitelma

Anu Nylund, Mood of Finlandin perustaja, on ollut Reilun matkailun yhdistyksen jäsen vuodesta 2005, Vastuullisen matkailun verkoston jäsen vuodesta 2015.

Mood of Finland on julkaissut Suomen kestävän kehityksen valtakunnallisen jalkauttamisen sivulla sitoumuksen: Sitoumus2050

Mood of Finlandin ilmastositoumus

Mood of Finland sitoutuu viestimään positiivisista matkailun vaikutuksista negatiivisia vähättelemättä.

Mood of Finland sitoutuu viestimään avoimesti työ-ja lomamatkoista ja osallistuu ilmastotalkoisiin.

Vuoden 2019 Mood of Finlandin  (omistaja Anu Nylund) lennoista aiheutuneet päästöt olivat yhteensä Finnairin laskuria käyttäen 2140 kg CO2. Työmatkapäiviä oli noin 80 ja lentoja yhteensä 2 kotimaan ja 3 Euroopan lentoa. Matkat tehtiin pääasiassa maata pitkin.

Vuonna 2020 lentomatkoja ei ole ollut ollenkaan ja kaikki työ- ja vapaa-ajanmatkat on tehty maata pitkin, pääasiassa junalla ja bussilla. Muutama työmatka on tehty autolla saavutettavuuden haasteiden vuoksi. Työssä ja vapaalla käytettävään autoon on vuonna 2020 tankattu muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta uusiutuvaa, jätteistä tehtyä MyNeste- dieseliä (ajoa noin 12 000km/vuosi). COVID 19 – kriisin vuoksi suurin osa koulutuspalveluista on tehty maaliskuusta 2020 lähtien verkossa.

Osallistumme ilmastotalkoisiin ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen

Finnairin ohjeiden mukaan vuoden 2019 lentojen kompensaatio olisi 3 x 2€ (Euroopan lennot) ja 2 x 1€ (kotimaan lennot) eli yhteensä 8€.

Mielestämme tämä ei ole riittävää tukea ilmastotalkoisiin. Rakkauden metsä – konsepti on Mood of Finlandin kehittämä ja omistama konsepti, joka tarjoaa myös muille mahdollisuuden osallistua ilmastotalkoisiin.

Mood of Finland on Luonnonperintösäätiön tukijayritys. Olemme tukeneet Luonnonperintösäätiön toimintaa vuodesta 2019 lähtien. Jouluna 2019 maksoimme ikimetsien suojeluun 500€ jolla suojellaan 1000m2 ikimetsää, vuonna  2020 maksoimme 400€ ja tilitimme lisäksi 150€ Luonnonperintösäätiölle meiltä ostetuista Rakkauden Metsä- todistuksista. Kiitos Rakkauden Metsä-toimintaa tukeneille!

Ensin tulee tehdä valintoja, joilla päästöjä vähennetään ja rinnalla tukea hankkeita, joilla päästöjä vähennetään ja hiilinielujen määrää lisätään. Lue lisää: Kompensointi ei ole ratkaisu…

Mood of Finland kouluttaa tulevia ammattilaisia ja valmentaa yrityksiä

Vastuullisuuden tulee lähteä sitoutuneisuudesta ja aidoista teoista, se ei ole päälle liimattua markkinointikikkailua tai tyhjiä lupauksia.

Hyvin todennäköistä on, että toimit vastuullisesti, muistathan myös kertoa siitä asiakkaillesi?

Haluatko lähteä mukaan uudistavan matkailun edelläkävijäksi – kysy lisää ja tehdään yhdessä!
Jaan mielelläni hankkimaani tietoa ja kokemusta ja suunnittelen valmennukset yrityksen tarpeista