Vastuullisuus

My story

Olen halunnut selvittää miten vastuullisuus todentuu käytännön tekemisessä.
Olen elänyt tähtihetken vastuullisen matkailun asiantuntijana.
Olin ehdolla vuoden 2017 Suomen vastuulliseksi matkailutoimijaksi ja pääsin finaaliin asti. Muina finalisteina olivat Finnair ja Helsingin Satama. Finnair voitti.

Paljon oli tapahtunut ennen lokakuun 2017 Travel Galaa.

Minä heräsin vastuullisen toiminnan tarpeellisuudelle reilusti yli parikymmentä vuotta sitten.  Olin tehnyt viisi vuotta töitä Aurinkomatkojen ulkomaan kohdeoppaana ja kohdepäällikkönä ja nauttinut matkailun iloisesta tunnelmasta.

Tarkkailin tilannetta Espanjan lomakohteissa ja tajusin nuorena alan ammattilaisena, että meillä on iso vastuu – vastuu siitä, että meidän lapsetkin saavat viettää huolettoman ihania lomia puhtaassa luonnossa, syödä hyvää paikallista ruokaa, uida kirkkaissa vesissä ja hengittää raikasta ilmaa.

Mood of Finland on sitoutunut käymään läpi Visit Finlandin hallinnoiman Sustainable Travel Finland – ohjelman ja hakee parhaillaan Biosphere – sertifikaattia (2020)

Mood of Finland sitoutuu vastuulliseen toimintaan

Tekemisen taustalla vaikuttaa ajatus siitä, että me teemme valintoja, joilla on vaikutusta paremman tulevaisuuden varmistamisessa tuleville sukupolville.

Ekologiset valinnat rasittavat mahdollisimman vähän ympäristöä ja kuluttavat vähän luonnonvaroja.

 • Voit osallistua hyvän tekemiseen ja ostaa meiltä palveluja materian sijaan (mm. Rakkauden Metsä)
 • Luonto on antanut meille kaikille paljon. Meidän kanssa voit nyt olla mukana tekemässä hyvää mm. istuttamalla Rakkauden puun ja ostamalla todistuksen, josta maksamme 10€ luonnonsuojeluun
 • Kun ostat Rakkauden Metsä- todistuksen tai magneetin, tuet lappilaista yrittäjää (Paperivalo)  joka tekee paperin käsin
 • Kutsumme Sinut mukaan hyvin suunnitelluille retkille, joissa arvostetaan luontoa
 • Luonnossa liikkuessa ohjaamme Sinut kulkemaan merkityillä reiteillä
 • Retkillä tarjoilemme eväät kestoastioista ja muistutamme sinua oman juomapullon ja joskus mukin mukaan ottamisesta
 • Meidän retkillä roskat lajitellaan ja tuodaan pois luonnosta.
 • Kotitoimistossa lajitellaan biojäte, paperi, pahvi, muovi, lasi, metalli ja sekajäte
 • Retkillä pääset liikkumaan yhdessä muiden kanssa; useimmiten kävellään, joskus melotaan tai pyöräillään hiljaisuutta kunnioittaen ja luonnosta eri aistein nauttien.
 • Kuljetukset järjestetään yhteiskuljetuksin, mahdollisimman paljon julkisia liikennevälineitä käyttäen.
 • Kaikki mahdolliset työmatkat tehdään maata pitkin, ensisijaisesti junalla
 • Mood of Finland toimii myös Espanjassa ja sinne lennetään normaalisti 1-3 kertaa vuodessa. Työ- ja vapaa-ajanmatkat yhdistetään, ei erikseen lomalentoja
 • Suosimme vaihtoehtoisia ja vähän päästöjä aiheuttavia energiamuotoja (kotitoimiston sähkösopimus on aurinkoenergiasopimus, autoon tankataan jätteistä tehtyä MyNeste -dieseliä)

Taloudellisesti kestäviä valintoja

 • Palveluja ostamalla tuet muidenkin yritysten toimintaa; esimerkiksi retkien aikana pääset maistamaan paikallisten tuottajien tekemää juomaa ja syötävää.
 • Vaatteet teetetään suurelta osin käsityöntekijöillä ja hankitaan mahdollisimman lähellä valmistettuina. Osaa tuotteista on mahdollista ostaa myös omaan käyttöön.
 • Jos hinta tuntuu sinusta joskus korkealta, kysy rohkeasti, mihin hinnoittelu perustuu.
 • Rakkauden Metsä – todistuksissa hinta muodostuu siitä, että paperi tehdään käsin Lapissa ja jokaisesta todistuksesta maksetaan 10€ Luonnonperintösäätiölle. Puiden taimet maksavat 10-70€ puulajista riippuen ja kullekin alueelle valitaan kasvuympäristölle parhaiten soveltuva puu.
 • Retkillä haluamme pitää ryhmäkoon pienenä.
 • Silloinkin, kun voisimme tuottaa palvelun itse, haluamme tarjota työllistymisen mahdollisuuksia muillekin.

Sosiaalinen ja kulttuurinen vastuullisuus näkyy toiminnassa paikallisuuden arvostamisena ja tukemisena

 • Meidän palveluja ostamalla tuet myös muita yrittäjiä, teemme yhdessä niin valmennus- kuin luontomatkailupalveluitakin
 • Kun valitsemme retkikohteita, selvitämme olemmeko tervetulleita myös paikallisten puolesta, jotta Sinä voit kokea olosi kaikin puolin tervetulleeksi
 • Annamme lupauksen siitä, että kohdatessamme hyvä mieli – hyvä moodi välittyy Sinulle.
 • Huolehdimme hyvinvoinnista riittävällä unella, tasapainoisella ruokavaliolla ja ulkoilulla.
 • Mood of Finlandin valmennuspäivät rytmitetään tauoin ja koko päivän valmennusten aikana mennään myös ulkoilemaan.
 • Palveluiden äärellä saat aina joskus mahdollisuuden nauttia myös luovista yllätyksistä kuten kitaransoitosta luonnossa

Eettinen toiminta huomioi kaikki samanarvoisina

 • Olemme suomalais-espanjalainen perhe. Monenlaiset kohtaamiset ja eri maissa asuminen on avartanut ymmärrystä ihmisten kohtaamisen osalta; jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen ja jokainen on tervetullut tekemään meidän kanssa.
 • Eläinten käytön suhteen palveluissa olemme tarkkoja eikä eläinten käyttöön perustuvia palveluita ole nyt ollenkaan tarjolla.
 • Jos huomaat jotakin, mikä ei mielestäsi vastaa antamiamme lupauksia esim. tasa-arvoisesta kohtelusta, niin  kerrothan siitä meille. Kannustamme puhumaan epäkohdista ja puutumme niihin mielellään.
 • Jos sinulla on jokin rajoite jonka ajattelet vaikuttavan osallistumiseen  (esim. liikuntarajoite, näkö-, kuulo- tai kehitysvamma), niin ota meihin yhteyttä ja etsitään ratkaisuja. Kehitämme palveluita mielellämme niin, että kaikki voivat osallistua.
 • On ollut hienoa tutustua Sanna Kalmariin, joka jakaa pyörätuolilla matkaavan kokemuksia   Palmuasema – blogissa
 • Hannu Virtanen-Medinalta ja puolisoltaan Raúlilta olen oppinut paljon LGBTQ – yhteisön huomioimisesta. Lue lisää We Speak Gay
 • Kirsi Suomi taas on laajentanut ymmärrystäni Saamelaiskulttuurista vastaamalla kysymyksiin ja tarjoamalla ajankohtaista tietoa. Voit lukea lisää aiheesta: Saamelaismatkailun eettiset ohjeet

Pidämme yllä turvallisuusosaamista, jotta osaamme toimia tarvittaessa

 • Voimassa oleva Matkailun Turvallisuuspassi MaTuPa
 • EA-taidot
 • Matkailupalvelutuotteista on tuotekortit, joissa on riskianalyysi ja turvallisuussuunnitelma

Anu Nylund, Mood of Finlandin perustaja, on ollut Reilun matkailun yhdistyksen jäsen vuodesta 2005, Vastuullisen matkailun verkoston jäsen vuodesta 2015.

Mood of Finlandin ilmastositoumus

Mood of Finland sitoutuu viestimään positiivisista matkailun vaikutuksista negatiivisia vähättelemättä.

Mood of Finland sitoutuu viestimään avoimesti työ-ja lomamatkoista ja osallistuu ilmastotalkoisiin.

Vuoden 2019 Mood of Finlandin  (ja omistaja Anu Nylund) lennot olivat seuraavat:

2 x Helsinki- Malaga- Helsinki: päästöt noin 1200kg CO2 (Aurinkorannikon Matkaopaskoulu)
1 x Helsinki-Alicante ja paluu Barcelona – Helsinki 500kg CO2 (Matkailudiili palvelukokeilut)
1 x Helsinki-Kittilä – Helsinki 220kg CO2 (Pallas-Yllästunturin valmennus)
1 x Helsinki-Ivalo-Helsinki 220kg CO2 ( Matkailudiili palvelukokeilut)

Lennoista aiheutuneet päästöt ovat yhteensä Finnairin laskuria käyttäen (eniten päästöjä aiheuttavan kaluston käytön mukaan)  2140 kg CO2

Muut matkat on tehty junalla ja bussilla, muutama työmatka autolla saavutettavuuden haasteiden vuoksi. Matkustuspäiviä yhteensä noin 80 päivää vuonna 2019, myös pohjoiseen Suomeen tehty useampi matka.

Ei erillisiä lomalentoja, työ- ja vapaa-ajanmatkat yhdistetään. Kotimaassa lomailua pääasiassa julkisilla ja jonkin verran autolla. Työssä ja vapaalla käytettävään autoon tankataan mahdollisuuksien mukaan uusiutuvaa, jätteistä tehtyä MyNeste- dieseliä (ajoa noin 10 000km/vuosi)

Osallistumme ilmastotalkoisiin ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen

Finnairin ohjeiden mukaan vuoden 2019 lentojen kompensaatio olisi 3 x 2€ (Euroopan lennot) ja 2 x 1€ (kotimaan lennot) eli yhteensä 8€.

Mielestämme tämä ei ole riittävää tukea ilmastotalkoisiin. Rakkauden metsä – konsepti on Mood of Finlandin kehittämä ja omistama konsepti, joka tarjoaa myös muille mahdollisuuden osallistua ilmastotalkoisiin.

Istutamme symbolisen Mood of Finlandin Rakkauden puun ja ohjaamme tukemme maksamalla 500€ Luonnoperintösäätiölle ikimetsien suojeluun vuonna 2019. Summalla suojellaan 1000m2 ikimetsää. Tiedostamme, että 1000m2 ikimetsää ei riitä sitomaan kaikkia lentojen aiheuttamia  päästöjä, mutta aloitamme tällä summalla ja kerromme joka vuosi avoimesti, miten jatkamme valitsemallamme tiellä.

Ensin tulee tehdä valintoja, joilla päästöjä vähennetään ja rinnalla tukea hankkeita, joilla päästöjä vähennetään ja hiilinielujen määrää lisätään. Lue lisää: Kompensointi ei ole ratkaisu…

Mood of Finland kouluttaa tulevia ammattilaisia ja valmentaa yrityksiä

Vastuullisuuden tulee lähteä sitoutuneisuudesta ja aidoista teoista, se ei ole päälle liimattua markkinointikikkailua tai tyhjiä lupauksia. Hyvin todennäköistä on, että toimit vastuullisesti, muistathan myös kertoa siitä asiakkaillesi?
Jaan mielelläni hankkimaani tietoa ja kokemusta ja suunnittelen valmennukset yrityksen tarpeista

Teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa
Olen ensin oppinut asioita käytännön kautta, hankkinut sitten teoriatietoa ja taas soveltanut teoriaa käytäntöön. Tämän tuloksena olen tätä mieltä: Vastuullinen matkailu vie toimintaan kestävän kehityksen eri osa-alueet; ekologisen, taloudellisen ja sosiokulttuurisen. Lisäksi vastuullinen ammattilainen huolehtii palvelun turvallisuudesta ja huomioi eettisen koodin. Vastuullinen matkailun ammattilainen on reilu kollega ja todellinen asiakaspalvelija. Vastuullinen ammattilainen kunnioittaa paikallisuutta kaikissa palvelun vaiheissa ja tekee yhdessä muiden kanssa.